A művész - Kreatív írás kép alapján 92.

Üdv!

Megihletett ez a kép is a Talentum Mobilról. Hm... vajon honnan jött az ötlet? Okkal jelöltem be a krimit is műfajnak.


A művész


Művész volt, ezt mindenki elismerte. A modern művészeti galériák már több tucat képét vásárolták meg, de senki sem tudta, hogy művei már a világ legnagyobb, féltve őrzött múzeumainak a falán is ott voltak. Persze, ha megtudják, akkor ezer évre leültetik, de ne szaladjunk ennyire előre.

Pierre művész volt. Amolyan „nem szeretem a szabályokat” fajta. Az, aki szerint a művészet nem csak abból állt, hogy fogott egy üres vásznat, és felvitt rá egy kis festéket, hogy aztán egy vagyonért túladjon rajta. Persze, ez is igaz volt, remekül megélt a képeiből, de nem ez volt a lényeg. Tisztelte az elődöket, a nagy mestereket, rajongott a műveikért, talán ezért is kezdte őket másolni szinte azóta, hogy ecsetet tartott a kezében. Először ügyetlen volt, mint a legtöbben, de egyre jobb és jobb lett. Mostanra azt is tudta, honnan szerezzen be tökéletesen korhű vásznakat és hogyan készítsen tökéletes festéket. Persze titokban. Ez volt a legjobb része a dolognak. A rejtély. Senki sem sejtette azt, amit ő tudott. Amikor bement a Modern Művészeti Képtárba, és megszemlélte az egyik kiállított képet, majdnem elszólta magát.

– Egész jó – mondta egy mellette álló férfi. – Olyan megnyugtatóak a színei, bár azért kíváncsi lennék, milyen ember lehet a festője. Furcsa. Jobban szeretem a klasszikusokat Leonardót, meg a többit. Azok szebbek.

Pierre nem szólt semmit, pedig lehetett volna mondanivalója bizonyos klasszikusokról. Ironikus, hogy a férfi pont Leonardót említette a kép előtt, de csak ő értette ezt az iróniát.

Játszani kezdett a kezében tartott ecsetekkel, miközben megihletetten nézte a vásznat. Ó, ha az emberek tudnák! De nem tudhatták. Soha. Hadd élvezzék a művészetet, mit sem sejtve arról, hogy mi van a hátterében! Nem csak a művészetnek, hanem egy-egy festménynek is.

Már tudta, mi lesz a következő alkotás címe: Variáció Mona Lisára. Nem fogják érteni úgy, ahogyan ő… senki sem fogja érteni a gyönyörű női akt mögött rejlő valóságot, mert csak azt fogják látni, hogy az akt és a Mona Lisa háttere hasonló. A lényeget csak ő érti majd. Egyedül ő és a műve.

Letette az ecseteket, és elővette a palettát, hogy bekeverje a színeket, miközben a festőállványról rejtélyes mosollyal figyelte őt az eredeti Mona Lisa…

Megjegyzések